Keresés ebben a blogban

Szólít a szörny / Patrick Ness, Siobhan Dowd

A szörny, ahogy a szörnyek szokása, nem sokkal éjfél után jelent meg.Conor ébren volt, amikor megérkezett. 
Rémálomból riadt fel. Nem egy rémálom volt ez, hanem az a rémálom, amit annyiszor álmodott mostanában.
Az, amiben sötét van és vihar és sikoltás. Az, amiben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Amelyik mindig úgy végződött, hogy …

De ez a szörny valahogy másmilyen volt, nagyon öreg és vad, és a legveszélyesebb dolgot akarta Conortól.
AZ IGAZSÁGOT.

A könyv előzménye:
Siobhan Dowd 4 ifjúsági regényt írt, amelyből kettő korai halála előtt, 2 halála után jelent meg. Mindegyik regénye elnyerte a legjelentősebb angol ifjúsági könyvdíjakat, regényei megjelentek számos nyelven. (Kettő magyarul is a Pongrácz Kiadó gondozásában)
Halála előtt kiadójának Siobhan Dowd átadta a legújabb könyvtervét, azt azonban már nem tudta megírni, nem maradt rá ideje. A kiadó és az írónő testvérei felkérték Patrick Nesst, hogy az ötletből írjon egy könyvet.

Rövid történet.
Conor rákban szenvedő anyjával él. Rémálom gyötri, amiben kicsúszik keze szorításából egy másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Aztán megjelenik egy szörny előtte, de az nem a rémálombeli szörny, nem olyan rémisztő, és három történetet mond el neki. A negyediket Conortól várja, amiben Conornak ki kell mondania az igazságot. Az igazságot, amelyben Conor ki meri és ki tudja mondani, hogy legyen már vége a szenvedésnek, legyen már vége az elhallgatásoknak, a félig kimondott mondatoknak, a vele szemben tanúsított lelkét pusztító kíméletnek.

"Bátor, könyörtelenül őszinte, alapvetően szomorú, de mégis humorral színezett, kivételesen megindító írás arról, hogyan fogadjuk el veszteségeinket. A könyv szövegének egyenrangú társa Jim Key lenyűgöző fekete-fehér illusztrációja."

Fordító Szabó T. Anna népszerű író-költő, fordító. 

A Szólít a szörny (A Monster Calls) mintegy 40 országban jelent meg, a díjak történetében első alkalommal elnyerte valamennyi angliai ifjúsági nagydíjat, a német ifjúság díjat (Deutsche Jugendliteratur Preis).
Készül a forgatókönyv a műből.

Patrick Ness a Chaos Walking trilógiával szerzett világhírnevet magának. A trilógia (magyar kötetei: Kés a zajban, Válasz és Kérdés, Háború a békéért) a világ több tucatnyi országában megjelent, számos díjat, elismerést nyert, alapvető erényeként különleges világát, egyedi karaktereit, fordulatos, lebilincselő történetét és elképesztően egyéni elbeszélő stílusát említik.
2014-ben előreláthatólag a filmet is láthatjuk, Charlie Kaufmann forgatókönyvíró adaptálja filmre a történetet. (A John Malkovich menet, stb.)

Forrás: Bookline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése