Keresés ebben a blogban

A hűtlen szatócsné / Verrasztó Gábor

"Budán bizony regényes dolgok történnek. Ezekről olvashatunk ebben a kötetben, melyből
A lényeg persze és nem az ördög a részletekben rejlik, s ezen részletek felfedője e könyv írója, aki fáradhatatlanul kutatja szűkebb pátriája történetét, igazi lokálpatrióta kíváncsisággal jár utána, kik laktak a villák, szép paloták falai között, s egy történész alaposságával mutatja meg, hogyan képzeljük el azt, amit már nem láthatunk. Mindegyik apró história lényegében egy-egy regény vázlata. Felvillan előttünk a szereplők számos kisebb-nagyobb titka, és nyugodtan vádoljanak azzal, hogy nagy szavakat mondok, de bizony azt gondolom, ezek a kis történetek fűznek össze bennünket nemzetté, ezek nélkül ugyanis csak országlakók lennénk.
Útikönyvként is hónunk alá csaphatjuk a Budai históriákat. Mert bár a hűtlen szatócsnéval, a pedellus Józsi bácsival, a hajdani polgármester Szendy Károllyal vagy Bíró Lászlóval, a golyóstoll világhírű feltalálójával már nem találkozhatunk, tarka macskák azért még vannak.
Kondor Katalin"
megtudhatjuk, Géró Terézia szatócsné őnagysága, mi tagadás, csapodár volt. Hogy ez mit jelentett a XX. század legelején, az is kiderül. Mint ahogy felsejlik jó néhány budai ház és villa titka, melyekben tarka macskák, feltalálók, szélhámosok, művésznők s a történelem által meggyötört emberek élték cseppet sem unalmas életüket.

Forrás: Bookline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése